Terug naar Goed bezig

Documentaire over succesvolle voorstelling in de maak

Na drie jaar en meer dan 200 voorstellingen in theaters, scholen en andere locaties gespeeld te hebben, is een einde gekomen aan de succesvolle serie voorstellingen van Lastige Ouders. Het theaterstuk waarin actrice Marike van Weelden als moeder van een verstandelijk gehandicapt kind, samen met theatermaker Pieter Tiddens haar verhaal vertelt. Gebaseerd op haar dagboeken laten de acteurs op het podium zien hoe het is om met een kind te leven dat voortdurende zorg nodig heeft. Een persoonlijk verhaal over hoe groot liefde en geluk kan zijn.

De vraag naar het verhaal en bijbehorende gesprek is onverminderd groot. Eigen Werk Theaterteam is er dan ook trots op te melden dat de productie een vervolg krijgt in de vorm van een documentaire.

Knap Lastig wordt een interactief theaterprogramma, onder leiding van Pieter Tiddens. Vertrekpunt is een documentaire van Ange Wieberdink geïnspireerd door Lastige Ouders over het leven van Jons en zijn familie. Aansluitend gaat Pieter met een ervaringsdeskundige en het publiek in gesprek over leven met een dierbare die veel zorg nodig heeft. Want juist dat gesprek is zo belangrijk.

Over Jons en zijn familie

In Lastige Ouders staat het verhaal van Faas en zijn ouders centraal. Faas is gemodelleerd naar Jons, zoon van Marike en Arne, broer van Bieneke. De afgelopen jaren deden zij op allerlei manieren hun verhaal. Marike schreef en speelde Lastige Ouders. De titel komt van Arne, die zich  onvermoeibaar inzette om waar mogelijk de “lastige ouder” te zijn en zich sterk te maken voor de juiste, passende zorg voor kwetsbare kinderen. Bieneke gaf als brus gastlessen op scholen in Amsterdam om te laten zien hoe het is om samen te leven met iemand die extra zorg nodig heeft, om al jong mantelzorger te zijn. Een openhartige, inspirerende familie die haar kwetsbaarheid durft te tonen als noodzakelijke gespreksopener en hart onder de riem voor mensen in een vergelijkbare situatie, en de mensen om hen heen.

Documentaire van Ange Wieberdink

De positie van minderheden in de samenleving staat centraal in de films van Ange Wieberdink. In veel van haar films volgde ze kinderen en jongeren met een beperking. Aan de hand van persoonlijke verhalen hoopt ze inzicht te geven in hun situatie en zo ook ruimte te maken voor verandering. Ange kent de familie van Jons al langer en volgde hen korte tijd in 2014. Voor Knap Lastig combineert ze scenes uit Lastige Ouders met homevideo’s van de familie, foto’s en dagboekaantekeningen van Marike. Daarnaast is er researchmateriaal uit 2014 en recent geschoten materiaal van Bieneke, Jons en Marike.

Ange: “De veerkracht en vitaliteit die spreken uit dit gezin, zijn indrukwekkend. Als buitenstaander zie je niet hoe zwaar zo’n leven is, wat het betekent voor een gezin. Ik heb veel films gemaakt waarbij ik er jaren over deed om mensen te vinden die gefilmd wilden worden, juist bij dit soort complexe, persoonlijke onderwerpen. Arne en Marike nodigden mij uit, lieten alles zien, in al hun kwetsbaarheid. Ze zijn enorm in staat om de situatie met Jons in de breedte te zien, ze vechten niet alleen voor hun eigen kind.”

Op dit moment wordt gewerkt aan de documentaire die in 2021 te zien is.