Terug naar Het Theaterteam

Saskia Goldschmidt

Schrijver

Een leven in 150 woorden

Ik was theatermaker en docent, educatie-ontwikkelaar bij voorstellingen en tentoonstellingen voor kinderen en jongeren en (trainings)actrice. Nu ben ik schrijver van romans en non-fictie en van theatermonologen (o.a. andere Supernova). Ik geef presentatietrainingen aan schrijvers en journalisten.

Al veertig jaar ben ik gelukkig met dezelfde man, ik heb twee prachtige volwassen kinderen en ben sinds 2019 grootmoeder. Ik had nooit van tevoren bedacht dat je van een kleinkind zo gelukkig kunt worden. Ik laat alles uit mijn handen vallen, zodra dat vrolijke smoeltje de trap op komt. Ik houd me altijd aan mijn deadlines. Maar als oma is dat moeilijker dan ooit.

Ik woon in Amsterdam maar heb een schrijvershuisje in het noorden van Groningen: ‘na de Plus twee kilometer het betonpad af’. Het is er doodstil en het waait er altijd. En ik ben er heel gelukkig.

Sinds wanneer met Pieter

Ik zag Pieter voor het eerst toen hij in een ingewikkeld decor, met allerlei apparatuur, achter een keyboard zat en een prachtige voorstelling zong en speelde, over kinderen met kanker. Dat was ongeveer dertig jaar geleden. Sindsdien zagen we elkaar bij theaterfeestjes en festivals en bij gemeenschappelijke vrienden en begrafenissen. Want hoe ouder je wordt, hoe meer mensen er doodgaan. Twee jaar geleden werd ik door Pieter en Vera gevraagd een project met hen te doen en dat werd Supernova. We werkten zo fijn samen, dat Pieter vroeg of ik meer met hen wilde doen. We schreven de voorstelling LTTRS. Toen Pieter voorstelde om dat ook echt samen te doen, met z’n tweeën aan een tafel, dacht ik dat dat nooit zou kunnen. Maar hij had gelijk. Het was geweldig en heel erg leuk om dat zo te doen. Het was net als met goeie chocolade: het smaakte naar meer. En dus was ik blij toen Pieter en Vera me vroegen ook mee te werken aan toekomstige projecten.

Waarom Eigen Werk Theaterteam

Ik vind Pieter niet alleen een verdomd (o sorry, ik geloof dat ik dat niet mag zeggen) goeie theatermaker, en Vera een goeie zakelijke leider, maar ze zijn ook nog eens een heel prettige mensen om mee samen te werken. En dat, weet ik na een leven lang werken in het theater, is niet altijd een vanzelfsprekende combinatie. Bovendien is Pieter een maker die beter dan wie dan ook van zware onderwerpen prachtig muziektheater weet te maken. Theater dat ontroert en vaak ook ontzettend grappig is. Pieters theater bevat altijd een lach en een traan. En dat vind ik fijn. Ik hoop met hem en Vera samen nog veel mooie voorstellingen te mogen maken.

Voor meer informatie over mijn werk kun je terecht op mijn site.

(Fotografie: Krijn van Noordwijk)